Több mint 2000 család éves fogyasztásának megfelelő vízmennyiséget takarítottuk meg!

Azzal, hogy a Zokni Csereprogram keretein belül zoknikat összegyűjtjük és tűnemezelt filc előállítására használjuk, tetemes mennyiségű víz takarítható meg.

Számunkra is döbbenetesen nagy számok jöttek ki, amikor először megpróbálkoztunk annak meghatározásával, hogy az újrahasznosítás folyamán mekkora mennyiségű víz takarítható meg.

A kutatásunk alapja az a közismert, számtalan helyen publikált adat, hogy 1 db póló előállításához nagyságrendileg 2.000 liter vagyis 2 m3 víz szükséges. Ez a szám pedig abból áll össze, hogy mire a gyapotból, elemi szál és abból, pedig a póló lesz, ennyi vízre van szüksége a folyamatnak.

Mi hogyan számoltunk:

  1. Vettünk egy átlagos pamut póló súlyát, ezt viszonyított-uk egy átlagos pamut zokni súlyához ez képezte a számítás alapját.
  2. Az így kapott számot pedig elosztottuk az 1 magyarországi  4 tagú család által átlagosan felhasznált éves víz mennyiségével.

Hogy szemléletesebb legyen egy példán keresztül le is vezetjük:

  • 1 átlagos póló súlya 80-100 gr ennek elkészítéséhez  2.000 liter ivóvízre van szükségünk.
  • 1 átlagos pár zokni 15-30 gr ezek alapján 500 liter víz felhasználást feltételezzük. A zokni negyed annyi súlyához a felhasználandó víz mennyiségének is a negyedével számolunk.
  • Eddig 657.000 pár zoknit gyűjtöttünk össze 5 év alatt, ezt megszorozzuk az 500 literrel ebből 328.000 m3 -es vízmennyiség jön ki (ennyi vizet kell felhasználni a zoknikból nyert alapanyag előállításához).
  • Egy átlagos 4 tagú család éves ivóvíz felhasználása 155 m3. A 328.000 m3 elosztva ezzel a mennyiséggel jön ki a 2117 család éves ivóvíz felhasználása.

A számítás helyességét hiteleseíti, hogy a tűnemezelt filc előállításakor nem történik ivóvíz felhasználás.

A használt zoknik gondozói.

Több mint 2000 család éves fogyasztásának megfelelő vízmennyiséget takarítottuk meg!
Scroll to top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com