Egy kis zoknicsere matek, hol is tartunk napjainkban?

Az idén lett 3 éves a zokni csereprogramunk!

Ezalatt az idő alatt már teljesen a napi feladataink része a program kapcsán felmerülő kérdések megválaszolása, az elvégzendő feladatok menedzselése.

Az elmúlt időszakban nagyon sok jó emberrel találkoztunk a csere program kapcsán.
Nagy örömmel tölt el bennünket és erősíti a hitünket, hogy a jó ötletből, ilyen nemes célú megmozdulás alakult ki.
A kimosott páratlan, vagy lyukas zoknikat ma már szinte az egész ország területéről gyűjtjük, azoktól a környezet tudatosan gondolkodó családoktól akik csatlakoztak a programunkhoz.
Az elmúlt időszakban számos közület is csatlakozott a programhoz, ahol a cég berkein belül egy-egy lelkes valaki összefogta a társaságot a kimosott, páratlan zoknik gyűjtésre.

De ugyanilyen büszkék vagyunk azokra az iskolákra, tanáraikra, na és főleg diákjaikra akik már részt vesznek a programban.

Jó érzés arra gondolni arra, hogy az így összegyűlt utoljára kimosott zoknik már nem a szemetesben végzik, hanem a program segítségével visszakerülnek a napi használatba egy újra hasznosult formában.

Az elmúlt 3 évben tűnemezelt filc készült a kimosott páratlan, vagy lyukas zoknikból, amit a bútoripar hasznosít a kárpitos termékek készítésekor.
De használható ez a tűnemezelt filc például hang és hőszigetelésre egyaránt, vagy pl előszeretettel használják a csőszerelők is a falba épített csövek hőszigetelésére.
Szóval számos területen jelenhetnek meg körülöttünk a kimosott zoknik új szerepben.

Ez már a 7-ik alkalom amikor az egy tonna összegyűjtött zoknit elszállítottuk a feldolgozó üzembe.
7 tonna közel 400.000 pár zokni, vagy ahogyan mi ezt, egy közelítő számítással 375.000 párra szoktuk számszerűsíteni. Abból indulunk ki, hogy 1 tonna vegyes méretű (gyermek és felnőtt) valamint különböző vastagságú zokniból nagyjából 50.000 pár van ebben tonnában.

A zoknik újra hasznosításával, víz takarítható meg, mivel a tűnemezelt filc előállításához nem kell ismét tetemes mennyiségű vizet felhasználni.
A megtakarítás ezen formája is nagyon szemléletes és egyre nagyobb számokat mutat, a begyűjtött zokni mennyiségének növekedésével.

A gyapot előkészítésénél és a pamut feldolgozásánál felhasznált víz mennyiség nem kerül ismét felhasználásra. Így sok háztartás éves felhasznált víz mennyisége spórolható meg.
A hivatalos adatok alapján számítottuk ki, hogy az 1 tonna zokni előállításához, mennyi vizet használnak fel a gyárak és ezt viszonyítottuk az 1 család átlagos éves víz felhasználásához.
Számításaink szerint ez a szám: 153, vagyis ennyi család éves felhasznált víz mennyisége spórolható meg 1 tonna zokni újra hasznosításával. Az eddig begyűjtött 7 tonna zokniból, már 1071 család (ami 1 takaros magyar falu lakosságának is megfelel) éves víz mennyiségét spóroltuk meg a közjó számára.

Az első tonna összegyűjtött zokni után, alakult ki a legismertebb mérő számunk, hogy az 1 tonna zokniból nagyjából 1 foci pályányi tűnemezelt filc készült el.

Végül pedig amire talán a legbüszkébbek vagyunk, hogy az újra hasznosításon túl a feleslegesen, a fehérneműs fiókok alján heverő új zoknik számára is találtunk egy új lehetőséget, mégpedig azt, hogy adomány zokniként jussanak el rászorulók részére. Örülünk annak, hogy mi lehetünk a híd az adományozók és a humanitárius szervezetek között, hogy az erre szánt zoknik valóban eljussak a rászorulókhoz.

Minden zokni gyűjtőnek köszönjük a környezet tudatos gondolkodást!
Sikeres, kitartó gyűjtést kívánunk minden zokni gyűjtőnek

Üdvözlettel!

A használt, lyukas és páratlan zoknik gondozói!

Egy kis zoknicsere matek, hol is tartunk napjainkban?
Scroll to top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com